A tállyai templom felújítása

2020. augusztus 16.

A tállyai evangélikus templom felújítása augusztusban meghaladta a 70%-os készültséget

A legnagyobb zempléni evangélikus templom Kossuth Lajos keresztelkedési helye, a tállyai evangélikus templom. Legutóbb 30 évvel ezelőtt, a templom építésének 200. évfordulójára esett át nagyobb felújításon, az eltelt évek alatt csak a sürgősebb javításokat végezték el rajta. Már 2015-ben, a gyülekezet korábbi lelkészének szolgálata idején reménykeltőek voltak az akkor még csak tervezett, tokaji borvidéket célzó pályázati lehetőségek. A 2016-ban induló pályázati időszakban a tállyai templomot a Tokaji Borvidéket érintő nagy, 3,4 milliárdos fejlesztésbe beválasztották, százmillió forint feletti támogatás kecsegtető igéretével. Nagy tervezgetések indultak a templom, az időközben műemléki rangot kapó harangláb és a hajdani evangélikus iskola (ma gyülekezeti terem) turisztikai célú fejlesztésére. A 120-160 millió forintot is elérő tervek miatt a gyülekezet új lelkésze nem vállalta, hogy egyedül vág bele a feladatba, így a Magyarországi Evangélikus Egyházra bízta a fejlesztés ellenőrzését, az iskolaépületben a gyülekezeti terem mellett levő lakás bérlőivel szerződést bontott, és várta a felújítást.

Az annyira várt reformációi emlékév viszont nagy hallgatással kezdődött a tállyai felújítást illetően. Habár a Magyar Közlönyben megjelent, hogy a tállyai templom támogatást nyert, mégis úgy tűnt, a lehetőség a gyülekezeten kívül álló okok miatt elúszik. Az evangélikus templomot mintha hirtelen kihagyták volna a fejlesztési projektből. Érthetetlen magyarázattal szolgáltak az illetékesek: az ősi evangélikus templom kiesik a történelmi borvidék területéből. A pályázat beadási oldalán viszont csak annyi hír volt, hogy a támogatás rendelkezésre áll, de a templom pályázatát nem adták be. Az evangélikus hívek, és az egyházközség presbiterei és vezetősége értetlenül állt a láthatatlan, ám annál tapinthatóbb akadály előtt.

Sok telefon és elektronikus levél, személyes egyeztetés (még a tállyai római katolikusok is szót emeltek a tállyai evangélikus templom érdekében), illetve több hónap várakozás után érkezett a hír, hogy mégis találtak a projekt keretében helyet az evangélikus templomnak, igaz, a korábbinál jóval szerényebb, 80 millió forint összeg értékben. A tokaji fejlesztési bizottság munkatársai segítettek ebben: Dévald István és Horváth László. Ez utóbbi munkatársat közben – evangélikus lévén – a gyülekezet a presbitériumába is beválasztotta.

A csökkentett pályázati keretnek köszönhetően viszont el lehetett felejteni az épületegyüttes teljes felújítását és a nagyívű turisztikai fejlesztéseket: csupán a templom és a harangláb legszükségesebb felújítási munkáira maradt elegendő összeg úgy, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház vállalta a tervezés költségeit, és segítséget is nyújtott Kocsis István és munkatársai révén. Az egyházközség így is komoly anyagi veszélybe került a kiesett bérlet miatt. 2018-ban sikerült a gyülekezetnek egyházmegyei és egy kisebb egyházkerületi támogatással lakhatóbbá és élhetőbbé tenni a régi tállyai iskolaépületet (a lelkész és felesége, valamint a gyülekezet tagjai végezték nyáron a belsőépítészeti munkákat). Ezután a gyülekezethez közel álló bérlője lett az ott található lakásnak, így az anyagi bizonytalanság elmúlt.

A közbeszerzést a templom és harangláb felújítására 2020 elején végre kiírták. Sikerült jó kivitelezőt találni: a Gramalpin Kft. sok Észak-Kelet magyarországi fejlesztést végez, nagy rutinnal rendelkezik, és a nehéz 2020-as vírushelyzetben is nagy erőkkel kezdett a felújításba. Júliusra már a 70%-ot elérte a templom felújításának készültsége, amely így sem nehézségek nélküli. A 60-70 évvel ezelőtti villanyhálózat cseréje, és ennek közművi háttere nem kis feladatot állít a gyülekezet elé: hónapokig tartott csak az, hogy az áramszolgáltató komolyan vegye, hogy az egyházközség és a templom között tulajdonosi-tulajdoni kapcsolat van, illetve az egyéb, kivitelezési nehézségek miatt csak a belső festés elvégzése után kezdték el a villanyhálózat felújítását.

Reményeink szerint november végére így is elkészül a felújítás, és a templom és a harangláb a kor igényeinek, és a műemléki-, történelmi hűségnek megfelelően fog megújulni, de mint tudjuk, hogyha az Úr nem építi a házat, hiába fáradnak az építők (127. Zsoltár). Közös reménységünk, hogy Ő építi Tállyán.

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑