Orgonaszentelés és keresztelőkút szentelés Tokaj-Hegyalján

2022. május 1-jén Dr. Carsten Rentzing a német evangélikus egyház kelet-európai kapcsolatokért felelős püspöke egy napos programot töltött Dr. Fabiny Tamás elnök püspök társaságában a tokaj-hegyaljai gyülekezetekben, amelynek keretében tokaji gyülekezet 232 éves orgonájának és 123 éves keresztelő kútjának újraszentelésére is sor került két helyszínen: Sátoraljaújhelyen és Monokon.
 

Az érintett szórványgyülekezetek rövid történeti háttere:

Tokaj-Hegyalja evangélikus gyülekezetei közül az egyik leghányatottabb sorsú a monoki gyülekezet. A feljegyzések szerint már az 1500-as években volt itt lutheránus gyülekezet, mely aztán eltűnt, majd amikor újjáalakult, a gyülekezettel először barátságos monoki Andrássy gróf özvegye egyszerűen elűzte az evangélikusokat lelkészestül a mai Abaújszántó területére, Czekeházára, ahol aztán a gyülekezet nagy része áldozatul esett az 1740-es utolsó nagy pestisjárványnak. A gyülekezet maradéka az abaújszántói gyülekezetbe olvadt.

Tokajban II. József Türelmi Rendelete után alakult meg az evangélikus gyülekezet, amely három nyelvű volt (német-szlovák-magyar), de már 1790-ben az ismert felvidéki orgonaépítő mestertől Eduard Petzniktől vásárolt orgonát, mely végig kísérte a tokaji gyülekezetet 200 éven keresztül. Az istentiszteleti hely újítgatása közben folyamatosan korszerűsítették a hangszert, sokszor az aktuális ízléseknek megfelelően – erről részletesen olvashatunk Kormos Gyula tanulmányában, viszont a helyi gyülekezet gyengülésével párhuzamosan az orgona állapota romlott, és az 1980-as években, kétszázadik évéhez közeledve végleg elnémult. 2003-ban kezdődött a felújítása, amelyre Laborczi Géza, a gyülekezetet Nyíregyházáról gondozó akkori lelkész keresett és talált forrást. Az orgona alkatrészeinek felújítása már 2005-ben megtörtént, de a hangszer felállítására már nem kerülhetett sor, közben pedig a tokaji gyülekezet istentiszteleti helye is megváltozott: 2011-ben új gyülekezeti terembe és parókiára költözött az egyházközség, a több száz éves, már 2009-ben is csak több száz millió forintból felújítható istentiszteleti helyet elhagyva. Az orgona alkatrészekre szerelve Tállyára került, ahol 15 évig Csipkerózsika álmát aludta.

A közelmúlt eseményei:

A gyülekezet orgonáinak állapotfelmérésére kérte fel 2018-ban a Tokaj és környéke Evangélikus Egyházközség elnöksége Kormos Gyula akkori orgona szakértőt. Wagner Szilárddal végigjárták Abaújszántó, Tállya, Sátorlajaújhely templomait. Érdekesség, hogy Gyula a Műszaki Egyetemen a drótkötélpályás felvonók szakértője is volt, így a munkájának két területét kapcsolta össze Sátoraljaújhelyen, ahol a régi libegőt is szemrevételezte a helyi evangélikus orgona után. Az utolsó beszélgetése a gyülekezet lelkészével 2020 nyarán történt, amikor egy pályázati forrásra hívta fel a figyelmet, amelynek segítségével később felállíthatták az orgonát. Kormos Gyula a koronavírus második hullámában hunyt el, halála nagy vesztesége evangélikus egyházunknak. Kevesen tudják, de a Fóti Evangélikus Kántorképző összes hangszerét ő tartotta rendszeresen karban.

A Bethlen Gábor Alapkezelőnél Kormos Gyula felhívására megpályázott és megnyert 2,5 milliós pályázati támogatás volt az orgona felállításának kulcsa, amelyet a Magyarországi Evangélikus Egyház Egyházzenei Bizottsága egészített ki további másfél millió forinttal. A felújítást az a Vági Gyula fejezte be fiával, aki annak idején, 2003-ban nekikezdett a felújításnak. A felújítás annak köszönhetően, hogy a felújítás korábbi elemei rendben voltak nagyon rövid idő alatt befejeződött. 2021 november végén szállították el az orgona elemeit Tállyáról a régi iskolaépületből, és 2022. március 17-ére fel is állították azt Sátoraljaújhelyen.

Ki kell emelni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hathatós támogatását és segítségét is. Dr. Bajnok Lívia volt az, aki lelkiismeretesen segíteni akart a gyülekezetnek, és szívén viselte az orgona megújítását, valamint Elisch János díszítőfestő-aranyozó munkáját, aki kiváló munkát végzett. Az orgonáról a korabeli beszerzés drágasága miatt (és mivel akkoriban kellett istentiszteleti helyet is biztosítani a tokaji gyülekezetnek) eredetileg is hiányzott az szánt aranyozás, később bronz festékkel pótolták, az orgona elsődleges megjelenését adó principal sípokat a 2003-2005-ös felújításkor nagyon jó alapanyagból újakra cserélték – ezért is bírták ki a több mint 15 éves fektetve tárolást.

Így végül minden akadály elhárulhatott az orgona áthelyezéséhez, ugyanis a tokaji gyülekezet kölcsönadta a sátoraljaújhelyi gyülekezetnek az 232 éves orgonát, amíg Tokajban olyan istentiszteleti helyre tesz szert a gyülekezet, ahol az orgona újra felállítható lesz.

A templom keresztelőkútja, amely 1899-ben készült, hasonló utat járt be: mivel ez egy nagy méretű keresztelő kút, a jelenlegi istentiszteleti helyen nem használható. A keresztelő kutat Kolyankovszki István, tállyai kőfaragó mester újította fel. Át kellett gondolni a keresztelő kút szerkezeti felújítását is, mivel a konstrukciós kialakításának gyengesége miatt bármikor újra eltörhetett. Végül 2022 áprilisában ez is elfoglalta helyét az ősi monoki gyülekezet nagyon is fiatal templomában Kossuth szülőházának szomszédságában, ez is a tokaji gyülekezet által kölcsönadva a monoki szórványnak. 

A keresztelőkút felújítását az egyházközség részben a Magyarországi Evangélikus Egyház Evangélizációs és Missziói Bizottságának támogatásából fedezte.

Az ünnep:

Így nyilt lehetőség arra, hogy 2022. május 1-jén egy igazi közös Tokaj környéki egyházközségi ünnepnap lehessen a gyülekezetben, amikor Dr. Carsten Rentzing az Egyesült Német Evangélikus Egyház kelet-európai kapcsolatokért felelős püspöke Dr. Fabiny Tamás társaságában meglátogatta a gyülekezeteket, és megtörténhetett az orgona és a keresztelő kút felszentelése is.

Az a szokás, hogy a szentelésig nem szólal meg az orgona az istentiszteleten. Mivel az egyházközség jó határon túli kapcsolatokat ápol az átjáró szolgálat révén, így a gyülekezeti napon az orgona megszólaltatása előtt a liturgia keretében a Sajógömöri Evangélikus Énekkar szolgált kórusművekkel.

Dr. Carsten Rentzing a vasárnap jellegéhez híven a Jó pásztorról prédikált, majd Dr. Fabiny Tamás felszentelte az orgonát, amelyet Dr. Ecsedi Zsuzsa a sárospataki gyülekezetből származó egyházzenész szólaltatott meg. Az ezt követő néhány percben Kendeh Gusztáv – az Egyházzenei Bizottság elnöke – közreműködésével mutatták be a régi-új hangszert, amelyet ebben a formában nyilvánosan megszólalni a hívek évszázadokkal ezelőtt hallhattak. Az istentiszteleten megjelentek a történelmi egyházak képviselői is Sátoraljaújhelyről, de a Sárospataki Református Teológia rektora Dr Enghy Sándor, és tanárai Dr. Fodor Ferenc és felesége is tiszteletüket tették, akikkel a gyülekezet évek óta jó kapcsolatot ápol.

Az énekkar, valamint az előadó ideutazását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül érkezett   EKCP-KP-1-2021/1-001321-VAL-ELS/001 támogatásából fedezte az Egyházközség.

Az istentiszteletet követően szeretetvendégségre is sor került, ahol az ország sok részéről és határon túlról érkező evangélikusok találkozhattak és igazi közösségi élményben lehetett részük, amely ebben, az evangélikusok által legritkábban lakott országrészben egy igazán kivételes alkalom. 

A közösségi napot és a szeretetvendégséget a Missziói Bizottság támogatta. A gyülekezet felügyelője Szepesi Ibolya köszöntötte a sátoraljaújhelyi gyülekezetet, ahol a tokaji gyülekezet féltett kincsei elhelyezésre kerültek.

A szeretetvendégségen a melegétel ellátást az egyházközség a Magyarországi Evangélikus Egyház Evangélizációs és Missziói Bizottságának támogatásával tudta biztosítani.

A délután folyamán Prácser Miklós, a tokaji gyülekezet gondnoka lányával szakmai borkóstolót tartott a püspököknek a több száz éves tokaji Erzsébet Pincében.

A nap további részében a monoki szórványgyülekezetbe látogatott a két püspök, ahol a gyülekezet legfiatalabb, de a gyülekezeti életben nagyon aktív tagját, Molnár Attilát – aki tíz éves létére a Láthatóan Evangélikus sorozatban is szerepelt már családjával – keresztelte meg a gyülekezet lelkésze. A Tokajból ide helyezett keresztelő kutat Fabiny Tamás püspök szentelte fel, és Carsten Rentzing prédikációját hallgathatta meg a jelenlevő gyülekezet, akik között németül értők is voltak. A kis templomot rendszeresen látogatják a település evangélikus és más vallású hívei, illetve Kossuth szülőházát látogató turisták, így az egyszerű istentiszteleti helynek sokak számára látható, értékemelő dísze lesz az új keresztelő kút.

2022. május 2. Gerlai Pál

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑