Gyulán jártunk egy száz éves lelkészi barett és sétapálca nyomában

2022. október 25.

A Tokaj és környéke Evangélikus Egyházközség 18 fős csoportja látogatott el a Gyulai Evangélikus Egyházközségbe az október 23-i hétvégén.

2022. október 23-án a gyulai evangélikus templomban a tokaji és a gyulai gyülekezet

A látogatás ötlete az idei Szélrózsa találkozón született meg, az Evangélikus Élet hasábjain tavasszal „a lelkészi hivatalban” sorozatban megjelent egyik cikk eredményeként: https://www.evangelikus.hu/hireink/evangelikus-elet/invitalas-szellemi-utazasra

Ebből, a tokaji lelkészi hivatalt bemutató cikkből tudta meg Liska András a Kelet-Békési Evangélikus Egyházmegye felügyelője, hogy Bartos Pál, száz évvel ezelőtt Szarvason szolgáló evangélikus lelkész egyik dédunokája jelenleg a Tokaj környéki gyülekezetek lelkipásztora. András szenvedélyes régész, a Gyulai Vár és az Almásy-Kastély Látogatóközpont kiállításainak szakmai vezetője. Harminc évvel ezelőtt a történelemért és régiségekért rajongó fiatalként szívesen látogatta az egyház történetét jól ismerő idős evangélikusokat, így jutott el többször is Bartos Valériához, Bartos Pál lelkész lányához Szarvason, aki felajánlotta neki, hogy lakása padlásán nyugodtan nézzen szét. Itt megtalálta Bartos Pál sétapálcáját és lelkészi barettjét. Vali néni tudva azt, hogy András a régiségeket szerető és óvó ember, örömmel bízta rá e régi holmikat.

Vali néni a szarvasi Bartos-ház udvarán a ’80-as / ’90-es évek fordulóján

A Szélrózsa találkozó valóban összehozza a nagy távolságban szolgáló evangélikusokat így találkozott e sorok írójával 2022 júliusában András, és örömmel adta tudtára, hogy szeretné ezeket a „relikviákat” a dédunokának ajándékozni, aki harminc évvel ezelőtt kisgyermekként szintén gyakran megfordult az öreg szarvasi házban.

Ezután fogalmazódott meg, hogy ne csak egy kétszemélyes találkozó keretében cseréljenek gazdát Bartos Pál személyes tárgyai, hanem keretezze ezt a gyülekezetek találkozója is.

Így ősszel egy kétnapos kirándulás keretében a Tokaj környéki evangélikusok ellátogattak a gyulai Almásy-kastélyba és a várba, ahol Liska András részletes vezetést tartott a város történelmének sok különleges részletére világítva rá.

Gyűjteményi vezetés a Gyulai Várban

A vasárnap délelőtti istentiszteleten pedig Pápai Attila a gyülekezet lelkésze látta vendégül a Tokaj környéki gyülekezetet, ahol megtörtént a két személyes tárgy ünnepélyes átadása.

Bartos Pál evangélikus lelkész személyes tárgyai és portréja 1926-ból

Ez a szép gesztus az ország két távoli szegletében élő kis egyházközséget közelebb hozta egymáshoz.

Gerlai Pál evangélikus lelkész, Tokaj

A program a Magyar Falu Program MFP-EKEB/2022. támogatásával valósult meg.

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑