Tállyai Csendesnap – lelki ébresztő a borsodi evangélikusoknak

2024. szeptember 28. (Csillag Bence, Gerlai Pál)

Évtizedes hagyomány a Tállyai Csendesnap. Már Veczán Pál és Sárkány Tibor esperesek idejében is megrendezésre került a Tállyai Csendesnap, amely a borsod-abaúj-zempléni evangélikusok regionális, éves találkozója. 

A napot, mint minden évben, közös kávézással és sütizéssel kezdték a csendesnap résztvevői.

Gerlai Pál az egyházmegye júniusban beiktatott esperese, és Kovács Dávid, a Tokaj és környéke Evangélikus Egyházközség jegyzője közös dicsőítő énekléssel indították a csendesnap programját. Ezt az esperes rövid bevezető áhítata követte, amelyben Luther Márton imádkozással kapcsolatos legfontosabb gondolatait idézte fel.

Idén a lelki felüdülést az október 12-én beiktatandó új országos missziói lelkész, Győri Gábor Dávid előadása, egyben hitébresztő prédikációja jelentette. Alapigéje a Jelenések könyvéből 3. fejezet 2. verse “Ébredj, és erősítsd a többieket” egyben az egész nap mottója volt.

A jelenlevők nagy örömére szolgált D. Szebik Imre ny. püspök előadása “Múló és maradandó értékeink” címmel, hiszen az egyházkerület korábbi püspöke sokadjára visszatérő „veterán” előadója a csendesnapnak. 

A csendesnap résztvevői – a település önkormányzatának köszönhetően – idén is a Mailloth-kastélyban tölthették az ebédidőt, ahol a monoki önkormányzati konyha különleges házias főztjét fogyaszthatták.

A záró úrvacsorai istentiszteleten Mekis Ádám, az Észak-Pesti Evangélikus Egyházmegye korábbi esperese prédikált Mt. 5,13-14 (Só és világosság) alapján, valamint a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium énekkara szolgált többszólamú korálfeldolgozásokkal  Pataki Gábor karnagy vezényletével.

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑